Selasa, 7 Julai 2015

BERSAHUR RAMADHAN 15 2015

Menu Bersahur Ramadhan 15
Ayam n kentang masak Plum vs sayur Kacang Bendi Tumis cili Api

Assalamualaikum semua pengunjung-pengunjung Halamanku yang disayangi .. Apa khabar Harini?  Sihat? kami Alhamdulillah sihat2 dengan situasi yang agak sibuk dengan kemasukan pelajar baharu ke KUIS.. Alhamdulillah semua berjalan lancar.. ok lah berbalik kepada n3 kali ni nak tepek menu bersahur kami.. cam, biasa pastinya menu yang simple2 n mudah disediakan jom layan 

Ayam n Kentang Sos Plum
Kacang Bendi tumis cili api

Gandingan Masak Sos Plum, sayur Bendi aku tumis ngan cili api.. ye lah masak Plum tu rasanya masam2 manis.. so gandingan sayurni pedas2 sikit.. tak lah muak bila makan.. ye tak? selamat Bersahur ..

resepi Ayam Sos Plum (versi Erma)

250gram isi ayam bah. dada - potong dadu, golek2 kat tepung Jagung, goreng n ketepikan
2 biji kentang - potong dadu, goreng n tos kan
1 labu bawang holang - mayang
1inci halia - mayang
1 biji bwg putih - ketuk n cincang
3 sudu Sos Plum
1 sudu Sos cili
1 sudu Sos Tomato
1 sudu Sos Tiram
garam secukup rasa

Cara2
1. Tumiskan bawang besar, bawang putih n halia sehingga naik bau
2. masukkan kentang  yang telah digoreng.
3. masukkan semua jenis sos.. gaul sehingga sekata n sebati
4. tambahkan sedikit air sekiranya perlu
5. perasan ngan garam
6. Masukkan Ayam yang digoreng dengan tepung jagung tadi..

Siap.. Selamat Mencuba..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan