Isnin, 14 Mei 2012

KUIH KETAYAP aka KUIH GULUNG

KUIH KETAYAP aka KUIH GULUNG
 
Assalamualaikum kepada semua sahabat2 dan para pengunjung Halamanku.. maaf tuan tanah tidak berkesempatan nak kemas n update umah yang tak seberapernyer ini... atas kekangan itu mohon maaf bebenyak yer... Oklah ni nak n3 menu bekpes pagi tadi.. sekarang neh cam dah kureng sikit nak masak2 lauk pepagi.. ntah cam nak makan benda2 lain lak he he he.. sebenarnyer ni kuih feberet SK dan bondaku.. tapi yang nak membuatnyer bercinta.. almaklumlah tak selalu ader kelapa parut kat umah neh.. so..alang2 ader lebihan kelapa masa masak lemak aritu aku wat lah inti untuk kuih ketayap neh... bila Bonda n SK jenguk kat Dapo.. senyum2 lah mereka.. ha ha ha.. mak tanya bila wat inti? he he he aku gelak.. baru taram n lebur pepagi neh.. he he he he he.. jom layan menu sarapan yang mudah disediakan tapi jarang ader kat Dapo mudah ku itew he he he
 
 Kuih Ketayap yang siap digulung he he he
cantik tak.. sumpah pakai pewarna hijau n perasa pandan 
hu hu hu takde stok pandan kat umah neh..

potong sesiap senang nak makan ye tak?
ader sesapa nak try? alah malulah senang jek he he he

10 ulasan:

  1. Assalam erma, sedap kuih ketayap ni, akk pun cadang nak buat hari ni utk buka posa, tapi malangnya tak posa lak hari ni huhu. Ada inti senang sikit nak buat, kuih ni mmg menjadi kesukaan semuakan, seanang nak buat tapi bercinta juga heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam akak.. tu lah kak kuih tradisional neh memang ramai peminatnyer.. lah ye ker kak kalau tak samalah menu kita he he he.. setuju... samalah kita kak.. erma kalau takde kelapa parut memang jangan haraplah he he he memang bercinta he he he

      Padam
  2. Salam, Erma.. akak ni tak pernah umur buat ketayap, malu dgn Erma pandai Erma buat ya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam kak Sari.. ha ha ha sabo jek akak.. pppsstt kak adunan n cara buat cam buat lempeng tu yang pandai wat tu kak he he he kalau yang susah2 hu hu hu alamatnyer tak terbuat he he he

      Padam
  3. ini kuih kegemaran Cm ni..sedap kan...tapi mushkil kenapa nama ketayap ya hehe ketayap tu kopiah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. CM.. lah ye ker.. meh2 kita duk sama mkn kuih sambil memain ngan mariam tu.. teringat kecomelan mariam.. ha ha ha tu lah kak.. macam2 panggilan he he he

      Padam
  4. kuih org alim ni erma.. kalau inti kelapa tu ada rasa2 durian bestnyaaaa.. saja jer nk mengoda..hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Dzana... he he he uish.. kalau ader buh durian maunyer tak cukup segulung makan ha ha ha ha uish memang terliur mengenangkannyer he he he

      Padam
  5. Assalam erma, sedapnya..tgk kuih ni teringat zaman akak kecikx2 dulu..mak akak selalu buat kuih ni utk sarapan pagi.senang jer kan tapi akak tak terbuatx2 juga lagi...hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam kak NIeza yang jauh dimata dekat dihati.. he he he tu lah kak kuih tradisional yamg tak lapuk dek zaman.. betullah kak kadang yang senangpun tak terbuat he he he jom akak kita makan sesam.. seronok mkn reramai neh h ehe he

      Padam