Rabu, 30 Mei 2012

KEK PISANG COKLAT MARBLE

 Kek Pisang Coklat Marble..

Assalamualaikum semua.. morning2 he he he boleh ker pepagi n3 menu kek neh? ha ha ha sebenarnyer ni projek malam tadi.. sebelum tu aritu ader studen bagi buah-buahan kat opis nu.. semua buah licin kecualil pisang.. lelagi pisang nyer memang besar2 tak pasti.. rasanyer pisang montel kot.. ha ha ha tuan tanah ni tang pisang lemah sikit.. kalau pisang goreng suker lah he he he.. so tersimpanlah kat peti sejuk kat pantry opis tu.. ptg semalam sorang opismate komplen.."kak kat peti sejuk bau pisang aaarrrhh" so malas banyak cakap aku bawak balik pisang tu n aku leburkan jadi Kek Pisang Marble.. senang kejer..
Setelah ovenku menjerit..'Ting!' SK teruja ngan bau kek pisang yang agak kuat tu.. request nak mkn malam tadi gak.. hu hu hu.. tak sempat sejuk betul aku dah potong.. he he he ngadaplah SK.. sedap katanyer.. habislah 3 potong he he he.. jom layan Kek Pisang Coklat Marble ku itew he he he

 Dah disejukkan atas redai.. n sedai di potong

 Amacam ok tak Marble ku.. he he he

Jom.. jemput makan,, sedap, lembut n gebus gitu he he he
 
Kek Pisang Coklat Marble..
Bahan-bahan:
 
1 cawan pisang emas lenyek - sajer erma taruk banyak he he he 2cwn
1 cawan gula pasir
4 biji telur
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak jagung
1 sudu besar soda bikarbonat
1 sudu kecil esen pisang
2 sudu besar serbuk coklat

Cara-cara

* Pukul telur dengan gula pasir sehingga kembang.
* Tambahkan esen pisang.
* Ayak tepung gandum bersama soda.
* Campurkan pisang lenyek ke dalam tepung.
* Masukkan campuran telur dan gula yang telah diblender.
* Kacau hingga rata.
* Masukkan minyak jagung dan kacau rata.
* bahagikan adunan kepada dua
* satu bahagian + serbuk coklat n gaul sebati
* sediakan tin yang telah di griss n lapik ngan kertas minyak
* masukkan bahan adunan secara berselang seli sehingga adunan habis
*Bakar lebih kurang 30-45 minit dengan api yang sederhana 180'c.

9 ulasan:

  1. Salam. Pertama kali singgah ke mari.. Sedap nampaknya kek tu.. Nak sikit boleh tak?? Hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam terima kasih sudi singgah ke blog yang tak seberapernyer ni.. jemput2 jangan segan2 he he he

      Padam
  2. Assalam Erma, kek pisang coklat memang sedap kan...gebus jer nampak kek pisang erma ni:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam kak nieza.. he he he tu lah kak gandingan sesuai n mantap he he he.. ha'ah kak gebus.. jom jaoin sama he he he

      Padam
  3. Salam kak erma nampak sedap tu.. utk yatie takde ke? he he he ngah pening ni bz he he

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam yatie.. he he he bkn nampak jek memang sedap ha ha ha.. alamak? t akak wat lain khas tuk yatie yer he he he selagi tak berlansung program tu memang akan pening n bz he he he

      Padam
  4. waaaa.. sedapnya erma.. habis ke makan 2 org tu.. hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Dzana... ha ha ha of coz lah tak abis lelagi erma kureng suker ngan kuih2 pisang ha ha ha mendapat lah kawan kat opis n jiran sebelah umah..hihihihi

      Padam
  5. Erma keja opis, ok la...ramai je yg nak mengabiskannya. Akak ni, naik beku kek dlm peti ais, tak sampai hati, makan jugak. Tapi kan, kalau akak keje pulak, konpem akak takde masa nak buat kek....rajin betul Erma ni, patut ler abe saye.

    BalasPadam