Selasa, 29 Mac 2011

Daging Blackpapper with Asparagus


Daging Blackpepper with Asparagus

Assalamualaikum.. semua.. maaf lah yer.. n3 semalam x ok.. ntah tak tau naper.. tapi pepagi tadi cam ok.. n ader kengkawan yang komen.. mungkin lewat petang dia ok.. aper pun meh ni nak tepek n3 menu pertama hasil tuaian dari Cameron Highland aritu... semestinya Daging Blackpapper vs Asparagus jadi pilihan.. stok dagingpun ader so SK laju2 jek request menu ni.. he he he licin tu... Selain Asparagus, aku lebus sekali cilibenggala tu... lagi harum n sedap jek.. makan ngan nasi panas2 mmmm menyelarakan + +  sekarang cuaca sejuk hujan2 ni.. sesuuaaaiiii he he he he jom layan menu simple sedap n berkhasiat..

mmm sedap tau.. he he he 

Bahan-Bahan

250grm Daging- potong tipis
3 ulas bawang putih - ketuk
1 inci halia - ketuk
*3 sudu besar kicap pekat
*2 sudu besar sos tiram
*2 sudu besar sos cili
*1 sudu besar sos tomato
*1 sudu besar serbuk lada hitam
garam dan gula secukup rasa
untuk memekatkan kuah -1 sudu besar tepung jagung - di bancuh dngn 1/2 cwn air
* Bahan sos - perap daging ayam

Bahan Rampai
Asparagus
1 labu bawang besar

Cara 2
* Daging -  potong, bersihkan dan toskan.
* Gaulkan n perapkan ayam bersama serbuk lada hitam dan bahan sos(*).
* Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis (bawang putih n halia yg diketuk)sehingga naik bau.
* Masukkan ayam yg di perap tadi dan gorengkan sehingga separuh masak.
* + bahan rampai aka sayur2 juga cendawan.. gaul rata n biarkan masak...
* untuk memekatkan  + bancuhan tepung jagung dan gaul sebati.
* Perasakan dengan garam n gula... SIAP..

SELAMAT MENCUBA

4 ulasan:

  1. wah wah tu dia... sedapnyer.. aku terliur tengok...

    BalasPadam
  2. To : Salina
    he he he memang sedap tau.. blh try.. mudah lak tu nak dibuatnyer...

    BalasPadam
  3. mmm memang sedap.. he he he.. rajinlah kak ema ni.. yati suka..he he he

    BalasPadam
  4. To : Yatie
    he he he sedap? he he he.. kalau tak rajin.. lapolah jawabnyer ha ha ha ha

    BalasPadam