Isnin, 8 Mac 2010

Roti Telur vs bawang cili

Roti telur vs bawang cili


Salam semua... n3 kali ni menu sarapan pagi yang sangat mudah n syedap... bukan aper, di samping kesibukan kerje... kitapun nak kena tukar2 menu bab anak tekak ni kekedang cerewet.. tangan pulak selalau "M" he he he.. sebenarnya korang mesti biase ngan menu roti telur kan? tapi tang roti telur ni mak aku yang reka cipta he he he menu temurun coz... suker mkn roti telur tapi bila sejuk ader bau telur sikit... so family aku kalau wat roti telur selalunyer versi ni la... jom sarapan sesama...panas2 lagi ni..

Roti telurKu... selalu aku suka tang yang garing..
jom aku syer ngan korang :
  • beberaper keping roti Gardiner (Pek yang pendek)
  • 4 biji telur (gred A)
  • 2 labu bawang mera (dimayang tipis)
  • 3 ulas bawang puti (dimayang halus)
  • 3-4 tangkai cili hijau n merah
  • sedikit garam

    cara: campur n kocak semua bahan kecuali roti... panaskan kuali (pakai kuali leper) sapu n ratakan sedikit minyak... roti gardiner, tuang n sapu roti bahan telur tadi (2-3 sudu) ratakan n goreng atas kuali (ala wat roti jon) kalau boleh jangan tekan belakang roti, untuk garingkan bahagian telur tadi...mengelakkan roti padat n x gebu.. setelah masak balikkan n goreng mengikut kegaringan yang digemari... jangan guna banyak minyak kerana telur agak kering n kurang meresap pada permukaan roti... ulang hingga habis.. n boleh dihidang.. akan syedap coz ade rasa bawang n pedas2 sikit.. baupun harum sikit..
  • selamat mencuba ok...

2 ulasan:

  1. walaupun simple tapi berselera jer sarapan nih kan erma kan!nak sekeping..heee

    BalasPadam
  2. Salam Sue... memang sesekali tukar selera.. x muak telur... sekeping cukup ker? sile2 jangan malu2 yer..

    BalasPadam