Jumaat, 19 Februari 2010

Udang Berempah

Udang masak rempah vs kacang panjang
Salam semua... menu udang lah pulak... he he he mm menu mudahni agak serasi gandingan udang ngan kacang panjang ye tak? sama ader goreng kunyet, berlada atau rempah.. mm yummy.. ni kes nak habiskan stok2 ngan segera bab nak masuk stok baru he he he.. menu simple ni memang mudah n dah cukup sedap kalau makan ngan nasi putih panas2 wallah.. syedapnyer he he ye ke? meh cuba..
Bahan..
-300grm udang sederhana
- 10 btg kacang panjang (dipotong 1inci/ ikut suka)
* Buang kulit, basuh n ketepikan.
Bahan tumis
7 tangkai cili kering
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 s/b ketumbar
1 s/k jintan manis
5 s/b serbuk kari
sedikit air asam jawa
garam n guler secukup rasa
Cara:
Kisar dan tumiskan bahan tumis dengan minyak yang secukupnyer, setelah naik bau dan rempah sebati, masukkan Udang n sayur.. masak dengan api sederhana, masukkan air asam jawa, perasakan ngan garam n gule... tara... siap dihidang ok.. mudahkan.. selamat mencube...
Sedap tak? ha kena cuba dulu tau...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan